Pohanka jako příloha
Nejprve uvaříme pohanku. Můj nejoblíbenější způsob je tento: pohanku propláchneme, necháme proschnout a pak lehce opražíme v hrnci se silným dnem. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, lehce osolíme, vaříme 5 min na mírném plameni, pak vypneme a necháme cca 20 min dojít. Takto připravenou pohanku můžeme podávat jako přílohu, můžeme ji ale dále dochutit kořením a zeleninou.
Má oblíbená varianta je s pórkem nebo cuketou. Pórek (cuketu) očistíme, nakrájíme na kolečka a restujeme na oleji, osolíme, opepříme. Můžeme použít i sladkou papriku, jindy pro změnu třeba kari nebo kurkumu, případně jiné indické koření, které ale orestujeme na oleji (necháme rozvonět) dříve než přidáme zeleninu
Smícháme s uvařenou pohankou a podáváme jako přílohu, např. k opečenému lososovi nebo k masu nebo jako rizoto doplněné např. uvařenými fazolemi, cizrnou, tempehem, houbami apod.