Kváskové pečení - moje oblíbené recepty a tipy

 

Pečení domácího chleba i pečiva už se docela rozmohlo a ani pečení z kvásku už není žádnou velkou novinkou. Výhody domácího pečení jsou jasné - chuti domácího pečiva se běžně kupované pečivo v supermarketech nebo velkopekárnách nevyrovná. A navíc víme z čeho pečeme a obejdeme se bez různých éček, kypřidel a jiných chemikálií, kterých jsou dnešní pekárenské produkty plné a pečivo si můžeme upéct čerstvé podle potřeby.

 

Já peču domácí pečivo slané i sladké, kynuté i kváskové, ale podle mě je kváskové pečivo bezkonkurenční, nehledě na zdravotní benefity kváskového pečiva jako je především lepší stravitelnost a využitelnost nutričních látek a také déle vydrží (běžně týden)

 

Kváskové pečení je časově náročnější, (je potřeba si jednotlivé fáze dobře naplánovat) než klasické kynuté pečení, ale dá se velmi dobře pracovat s kynutím v lednici, kdy je možné těsto nechat kynout déle a pomaleji (8-24 hod). Nejen že se tak dá lépe plánovat doba pečení, ale dlouhé kynutí v chladnu dodá extra chuť a ještě vylepší strukturu těsta. Já využívám tento způsob pečení velmi často a ráda.

 

Další můj tip na pečení chleba je pečení v nádobě s poklicí, která má podle mě dvě velké výhody - chleba dobře drží tvar (nádoba musí mít samozřejmě stejný tvar jako nádoba, ve které těsto kyne :-)) a není potřeba řešit vlívání vody do horké trouby, aby se zajistila dostatečná vlhkost - u kterého v mém případě hrozí riziko popálení a také riziko koroze trouby, takže se používá starý plech, který se dává na dno.

S nádobou je to pro mě mnohem jednodušší, ta se vloží i s poklicí do studené trouby a nechá se zahřát na určenou teplotu (na chleba to bývá 250C). Poté do ní vložíme chleba, přiklopíme poklicí a necháme 10 min péct na 250C. Poklici sundáme, snížíme teplotu na 220C a dopékáme cca 20 min. Záleží na velikosti chleba a také na tom, jak moc chceme mít křupavou kůrku a jak nám peče trouba Uvedené časy platí pro chleby o váze cca 750g.

 

V tomto článku nebudu rozpitvávat návody, jak se do kváskového pečení, je toho už plný internet, takže bych vám ráda shrnula zdroje, ze kterých čerpám já.

 

jednoduchý návod, jak vést kvásek, který se mi osvědčil

https://www.cuketka.cz/?s=jak+v%C3%A9st+kv%C3%A1sek

 

jednoduchý recept na český chleba typu Šumava

https://www.cuketka.cz/?p=6889

 

základy vedení žitného kvásku a pečení žitného chleba, vše o kvásku a kváskovém pečivu

www.kvaskovychleb.cz

 

recepty na výborné kváskové chleby,skvělené kváskové mazance a vánočky, kynuté housky, bagety a jiné pečivo

www.maskrtnica.cz

 

kváskové chleby i jiné pečivo slané i sladké

https://conovehonakopci.cz/?page_id=731

 

můj oblíbený kváskový perník

https://conovehonakopci.cz/?p=5074

 

vše o pečení

www.pavlavtroube.cz

https://www.pekarnomanie.cz/

 

skvělý recept na kváskové lívance

https://kitchenette.cz/clanek/167-kvaskove-livance

 

výborné krkonošské kyselo

https://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/10/kysele-kyselo-pro-kysele-kyselce.html

 

můžete se přidat k facebookové skupině pecempecen.cz, kde najdete spoustu tipů a receptů na kváskové pečení a můžete se poradit se zkušenými pekaři

 

Kontakt

Body & Mind Harmony

+420 732 988410

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode