Jak nahradit bílý cukr (a jde to vůbec?)

 

Jak nahradit bílý cukr? Umělá sladidla, tmavý cukr, obilné sirupy, slady ..... je to zdravé, je to škodlivé, jak se v tom vyznat?


Bílý cukr (sacharóza)

O škodlivosti bílého cukru (sacharóza se skládá z 50% z fruktózy, z 50% z glukózy) už dneska vědí všichni..... je kalorický, nepřináší tělu nic než prázdné kalorie, překyseluje organizmus a tím, jak se tělo snaží překyselení vyrovnat, musí využívat minerály ze svých zásob, takže v důsledku demineralizuje organizmus.  Nadbytečná konzumace cukru způsobuje mnoho civilizačních chorob, podporuje rozvoj plísní v těle apod.

Cukr je silně návyková látka, proto čím více cukru jíme, tím větší potřebu máme cukr přijímat. Největší problém s cukrem je v dnešní době jeho obrovská konzumace. Přidaný cukr najdeme i ve výrobcích, kde bychom to nečekali, Např. kečup, horčice, tatarská omáčka, slané tyčinky a crackery, salátové zálivky....

 

Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy chemickým procesem, při kterém se používá vápenné mléko a síra a pak se složitě čistí - rafinuje. Vzhledem ke složitému procesu výroby nemá výsledný cukr s přírodní surovinou mnoho společného.

 

Hnědý cukr, třtinový cukr

složením a vstřebáváním do krve je na tom podobně jako cukr bílý, nicméně obsahuje alespoň nějaké minerály, byť v minimálním množství. Hodně tmavý třtinový cukr má výraznou chuť, která může být pro některé sladkosti přínosem, dodá jim specifickou chuť (perníky, sušenky, mrkvový koláč apod)

 

Fruktóza

přírodní sladidlo, které se nachází v ovoci, zelenině, medu. Bývala doporučována jako zdravější náhrada cukru, protože metabolizuje přímo v játrech a nepotřebuje hormon inzulín. Nejnovější studie ale ukazují, že nadbytečný příjem fruktózy může vést k těmto problémům:

- k poškození cév a rozvoji srdečně-cévních onemocnění

- ukládání v játrech a způsobení jejich zvětšení a ztučnění

- snižuje citlivost k inzulinu a vede ke vzniku diabetu

- některé studie tvrdí, že fruktóza snižuje senzitivitu leptinu (hormonu, který oznamuje pocit sytosti) a vede k přejídání

Je v pořádku konzumovat fruktózu v menším množství v ovoci, kdy ji konzumujeme s velkým množstvím vlákniny, vitamíny a minerály.

 

Koncentrovaný kukuřičný a pšeničný (často nazývaný glukózový) sirup

Používají se v průmyslové výrobě jako levná sladidla. Běžně dostupné nápoje, sladkosti a sušenky jsou slazeny těmito sladidly nebo jejich kombinací. Sirup obsahuje z 55% fruktózu a vzhledem k tomu, že se používá v obrovských množstvích, je jeho užití zdraví ohrožující. Najdeme ho i ve výrobcích, které jsou obecně považovány za zdravé - např. musli tyčinky a musli směsi. Proto je důležité studovat složení, případně si tyto potraviny připravit doma

 

Melasa

vzniká jako "odpad" při výrobě cukru z cukrové třtiny, obsahuje asi 20% cukru (glukózy a fruktózy) a velké množství minerálů a vitamínů a asi 3% bílkovin. Její nevýhodou je nízká sladivost a výrazná příchuť, která je vhodná třeba do perníků, ale chuťově se nehodí do většiny běžných buchet a koláčů

 

Obilné a jiné sirupy

Milovníci zdravé stravy proto cukr nahrazují různými obilnými a jinými sirupy (pšeničný, kukuřičný, agávový, javorový sirup a datlový sirup jsou nejčastější příklady). Tyto sirupy se prodávají ve zdravých výživách, často v bio kvalitě, a proto je většina lidí považuje je zdravé a přínosné náhrady bílého cukru. Jak je to tedy s jejich složením?

Agávový sirup je vysoce průmyslově zpracovaná potravina, má sice nízký glykemický index, ale obsahuje až 60% fruktózy!

Javorový sirup - velmi nutné je sledovat složení, často si za drahé peníze koupíte výrobek, který je cukrovým rozvarem a obsahuje jen pár procent javorového sirupu! Přírodní javorový sirup obsahuje cca 70% sacharózy, ale má hodně vitamínů a minerálů a velmi zajímavou chuť.

 

Podobně je to i z jinými sirupy, skládají se převážně ze sacharózy nebo fruktózy, mohou být zajímavou chuťovou náhradou cukru, ale ve své podstatě se od cukru příliš neliší, jsou celkem drahé, jedná se tedy spíše o předražený cukr.

 

Obilné slady

Jako nejlepší varianta se jeví obilné slady (rýžový slad, ječný slad -Sladěnka), které obsahují sladový cukr maltózu, štěpí se pomalu a mají nízký glykemický index. Obsahují také velké množství minerálů a vitamínů.

Jejich nevýhodou je nízká sladivost, u ječného sladu i výrazná příchuť, která některým jídlům dodá na zajímavosti, ale v jiných může vadit. Také se s nimi hůře pracuje,  jsou poměrně husté a lepkavé a jsou celkem drahé. Chuťově velmi oblíbený je rýžový slad.

Zde najdete recept na výborné sušenky slazené sladem

 

Stévie

Přírodní sladidlo ze stejnojmenné rostliny, můžete si vypěstovat i u nás a sladit vlastním výluhem z této rostliny. Nevýhodou je poměrně silná kovová a travnatá pachuť. Lze koupit už hotová sladidla ze stévie, která tuto pachuť nemají, ale zde se jedná opět o chemicky upravované suroviny, často s příměsí další látek nebo sladidel (velmi často s fruktózou), proto je potřeba sledovat složení každého výrobku.

 

Umělá sladidla

Ti, kteří se zajímají o zdravou výživu nebo ti, kteří se nechtějí vzdát sladké chuti, ale vadí jim vysoká energetická hodnota cukru, se snaží využít různé alternativy a náhražky. To nejhorší, po čem můžeme v touze nahradit cukr, udělat, je použití umělých sladidel, nejčastější jsou to sacharin a aspartam, sukralóza....Tyto chemické látky jsou ovšem podezřívané z toho, že negativně působí na lidské zdraví, navíc pro příznivce přírodních surovin je jejich chemická podstata nepřípustná.

 

Obecná doporučení

úplně vyřadit slazené nápoje, včetně džusů a limonád slazených umělými sladidly a přírodních čerstvě lisovaných šťáv 

snížit celkovou spotřebu cukru a sladkých jídel

sladkosti a sladká jídla zařadit jen zřídka pro zpestření jídelníčku

preferovat doma vyrobené/upečené sladkosti a dezerty - pokud máte chuť na sladké, upečte si nějakou dobrotu a pořádně a bez výčitek si ji užijte, jen to nesmí být každý den

nahrazovat sladkosti čerstvým nebo sušeným ovocem

omezit průmyslově zpracované cukroviny a nahradit je doma vyrobenými výrobky

omezit slané výrobky, zvyšují chuť na sladké

chuť na sladké je také možné uspokojit sladkou zeleninou, která ve vhodné úpravě (dušení, pečení) ještě získá na sladkosti (pečená dýně, dýňová polévkacarpaccio z červené řepy), podušeným ovocem (jablka, hrušky, švestky podusíme do měkka s troškou vody, můžeme přidat rozinky, skořici, badyán a rozmixovat)

 

Dejte si detox aneb zkuste týden bez cukru

Zkuste si dát jeden týden bez cukru, vyřaďte veškeré sladkosti, sladké pití a jídla slazená cukrem. ovoce omezte na minimum

Jezte pravidelně - 3 hlavní jídla s obsahem kvalitních polysacharidů (celozrnná rýže, těstoviny), bílkovin a tuků

Pokud jste zvyklí konzumovat cukr pravidelně, pravděpodobně budete první den až dva pociťovat příznaky podobné abstinenčním příznakům - bolesti hlavy, nervozitu, únavu a jiné. Pokud se budete cítit hodně špatně, dejte si v prvních dnech kousek ovoce, ale zkuste vydržet několik dní bez příjmu jednoduchých cukrů. V dalších dnech si vaše tělo na cukr odvykne a nebudou vás tolik honit chutě na sladké. Po týdnu bez cukru si zkuste dát kousek sladkého ovoce a uvidíte, co to s vámi udělá. Jednak se vám bude zdát neuvěřitelně sladké a jednak pravděpodobně ucítíte "cukrový rauš" - velký příjem energie, pravděpodobně točení hlavy a pocit energetického "nakopnutí"

 

 

 

Zdroje:

Dokument ČT o škodlivosti fruktózy https://www.youtube.com/watch?v=BP8ASidvgaY

www.vimcojim.cz

www.margit.cz

 

Kontakt

Body & Mind Harmony

+420 732 988410

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode